Denk je eraan om over te stappen naar een andere energieleverancier? Dan staat het vergelijken van tarieven uiteraard hoog op je prioriteitenlijstje. Wat we vaak zien is dat mensen hier de fout in gaan, omdat de tarieven niet bij alle leveranciers hetzelfde worden gepresenteerd. Bij Gazprom Energy zijn we transparant over de prijzen, dus we laten je graag zien waarin de verschillen zitten. Zodat je een goede, overwogen keuze kunt maken, zonder verrassingen achteraf.
Hoe zijn energietarieven opgebouwd?
Om het verschil in de prijspresentatie te begrijpen, is het allereerst handig om te weten hoe de prijzen überhaupt zijn opgebouwd. De totale energieprijs is opgebouwd uit een aantal elementen: levering, netbeheer en overheidsheffingen.
De netbeheerder is verantwoordelijk voor het netwerk wat nodig is voor het transport van energie. In elke regio is een andere netbeheerder actief. Je kunt niet zelf je netbeheerder kiezen. De netbeheerder rekent kosten voor de aansluiting op het netwerk, het transport van gas en elektriciteit, systeemdiensten en meterkosten. Over al deze kosten betaal je 21% btw. De energieleverancier int deze kosten namens de netbeheerder.
Het enige onderdeel waarop je als ondernemer invloed kunt hebben is de levering. De hoogte van dit tarief is namelijk afhankelijk van de energieleverancier waarvoor je kiest en het moment waarop je inkoopt. De overheidsheffingen en de kosten voor het netbeheer zijn bij elke leverancier gelijk.
Waar moet je op letten bij de prijsvergelijking?
Bij het vergelijken van energietarieven is het dus heel belangrijk om te kijken welke zaken bij een opsomming van de tarieven zijn inbegrepen. Houd hiervoor de volgende punten in de gaten:
Vergeet daarnaast ook niet de voorwaarden van de overeenkomst en eventuele acties, de kwaliteit van de klantenservice en voorwaarden bij teruglevering te checken bij het vergelijken van offertes. Bel bijvoorbeeld eens met verschillende klantenservices om te kijken hoe lang je in de wacht staat voordat je geholpen wordt.
Hoe zit het met de tarieven op vergelijkingswebsites?
De meeste vergelijkingssites presenteren de tarieven voor de verschillende leveranciers op eenzelfde manier, wat het dus makkelijker maakt om te vergelijken. Echter, niet alle energieleveranciers zijn te vinden op de vergelijkingssites. Kijk dus ook op de websites van de energieleveranciers zelf en let daarbij goed op bovenstaande zaken.
Let op voorwaarden bij een welkomstbonus
Let bij een welkomstbonus op de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Als je bijvoorbeeld 1x storneert, niet tijdig betaalt of een paar dagen te vroeg overstapt, dan kun je in sommige gevallen geen aanspraak op de bonus meer maken. Houd dit dus goed in de gaten.
Geen appels met peren vergelijken?
De experts van Gazprom Energy denken graag mee over de juiste inkoopstrategie. Hier horen onder andere het juiste inkoopmoment, prijstype (vast of flexibel), contractduur en het op de hoogte houden van energietarieven bij. Samen kijken we naar wat de juiste keuzes zijn. Geef je gegevens door en onze experts helpen je graag verder.
In deze artikelen vind je nog meer informatie over dit onderwerp:
Basisprincipes van contractbeheer: Processen en strategieën uitgelegd
Het Kaizen continue verbeteringsproces uitgelegd
4 zakelijke besluitvormingsmodellen vergeleken