Gepubliceerd op: 25 februari 2022, 12.55 uur
Update: 09 mei 2022, 15:45 uur

Verklaring betreffende de zeggenschap over Gazprom Energy:

Op 4 april 2022 heeft het Duitse ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt dat, naar aanleiding van de door Gazprom Group op 1 april aangekondigde overdracht van de zeggenschap over Gazprom Germania GmbH (GPG), de aandelen in GPG nu tot 30 september 2022 onder het beheer van de Duitse Bundesnetzagentur (BNetza) staan. 
Op de website van het Ministerie is het volledige persbericht te lezen: www.bmwk.de/Redaktion/EN/Pressemitteilungen/2022/03/20220404-bmwk-appoints-bundesnetzagentur-as-fiduciary-for-gazprom-germania.html

Dit betekent dat alle stemrechten van de aandelen van GPG van de aandeelhouder worden ontnomen en worden overgedragen aan de Duitse staat, waardoor de Duitse staat de facto beheerder wordt van GPG en al zijn dochterondernemingen, met inbegrip van onze directe moedermaatschappij Gazprom Marketing & Trading (GM&T) en derhalve Gazprom Marketing & Trading Retail Ltd (Gazprom Energy), die de Gazprom Energy vestiging in Nederland exploiteert en GM&T France SAS (waarvan een deel actief is als Gazprom Energy).

Dit neemt met onmiddellijke ingang alle zorgen weg over de levensvatbaarheid en toekomst van GM&T en haar dochterondernemingen (met inbegrip van Gazprom Energy), aangezien de uiteindelijke zeggenschap nu indirect in handen is van de Duitse staat en niet van PJSC Gazprom.  Gezien de operationele en financiële onafhankelijkheid van GM&T van PJSC Gazprom, heeft het optreden van de Duitse regering geen nadelige financiële of andere gevolgen.

De BNetzA heeft onlangs deze letter of comfort op haar website gepubliceerd waarin wordt gewezen op het cruciale belang van de diensten die Gazprom Germania GmbH en haar dochterondernemingen leveren voor de stabiliteit en de zekerheid van de gasvoorziening in heel Europa en wordt banken, dienstverleners en zakenpartners verzocht "hun zakelijke betrekkingen met deze ondernemingen op de gebruikelijke wijze en zonder bijkomende beperkingen of wijzigingen voort te zetten".

Wij zullen zo spoedig mogelijk verder communiceren over de praktische stappen die zullen worden ondernomen op het gebied van onder meer rebranding. In de tussentijd willen wij alle klanten, leveranciers en medewerkers bedanken die ons hebben gesteund en met ons samen zijn blijven werken sinds eind februari. 

Hieronder hebben we antwoorden gegeven op een aantal veelgestelde vragen en we zullen deze pagina bijwerken mocht er iets veranderen. Bent u een klant of partner van Gazprom Energy en heeft u een vraag die hieronder niet wordt beantwoord, neem dan contact op met uw accountmanager bij Gazprom Energy of stuur een e-mail naar marketingnl@gazprom-energy.nl met vermelding van uw klantnummer. 

Alle persvragen kunnen worden ingediend via onze contactpagina of worden gemaild naar media@gazprom-energy.com.

Wat betekent de hierboven geschetste verandering voor de dagelijkse bedrijfsvoering van Gazprom Energy?

Er is zeer weinig veranderd met betrekking tot de dagelijkse bedrijfsvoering van Gazprom Energy en de Duitse Bundesnetzagentur (het BNetzA) heeft banken, dienstverleners en zakenpartners aangemoedigd hun zakelijke betrekkingen met Gazprom Germania GmbH en haar dochterondernemingen op de gebruikelijke wijze en zonder bijkomende beperkingen of veranderingen voort te zetten. 

Is Gazprom Energy nog steeds in Russische handen?

Hoewel onze uiteindelijke moedermaatschappij technisch gezien Russisch is, staan Gazprom Germania GmbH, waarvan het hoofdkantoor in Berlijn is gevestigd, en al haar dochterondernemingen (waaronder Gazprom Energy) sinds 4 april 2022 onder beheer van de Duitse Bundesnetzagentur (het BNetzA), een onafhankelijke regelgevende instantie. Dat betekent dat de uiteindelijke zeggenschap over Gazprom Energy nu indirect in handen is van de Duitse staat en niet van Russische aandeelhouders. Gazprom Energy blijft opereren vanuit ‘s-Hertogenbosch, waar ongeveer 50 mensen werken en wij een end-to-end service aan onze klanten leveren.  

Blijft Gazprom Energy in Russische handen?

We weten niet precies wat er in de toekomst zal gebeuren, maar we kunnen bevestigen dat Gazprom in Rusland op 1 april 2022 heeft aangekondigd dat het niet langer deelneemt in de Gazprom Germania Group (GPG) en vervolgens alle GPG-bedrijven heeft opgedragen haar naam en handelsmerken niet langer te gebruiken. Wij zijn bezig onze bedrijfsnaam te veranderen en alle Gazprom-handelsmerken uit onze merkidentiteit en communicatie te verwijderen. 

Kan Gazprom Energy mijn gas (en elektriciteit) blijven leveren in het licht van de huidige situatie?

Ja, Gazprom Energy levert sinds 2011 gas in Nederland en we blijven onze contractuele verplichtingen aan klanten en partners nakomen met dezelfde inzet als altijd.

Gazprom Energy is niet meer of minder afhankelijk van gasleveringen uit Rusland dan andere gasleveranciers in Nederland.  Gazprom Energy betrekt het gas van dezelfde groothandelsmarkt als de meeste andere leveranciers.

Voor degenen die zich zorgen maken over de continuïteit en de zekerheid van hun energielevering: de netbeheerders zijn verantwoordelijk voor een ongestoorde levering van gas en elektriciteit in Nederland.

Wordt mijn energie nog steeds geleverd tegen het afgesproken tarief?

Ja, er verandert niks aan de overeenkomst die we hebben; de voorwaarden van uw overeenkomst met ons blijven exact hetzelfde.